ORTHO
Vragen

Is een vooronderzoek pijnlijk?
Nee! Er volgt een vragenlijstje over de algemene gezondheid van de patiënt. Er worden foto's genomen, zowel gewone foto's als röntgenfoto's (als die niet eerder door de tandarts genomen zijn) van tanden, aangezicht en soms van de pols.
Er worden met alginaat, een soort pasta, afdrukken genomen van de tandenbogen, zowel onder  als boven. Deze afdrukken gaan naar een labo. Daar worden van deze afdrukken gipsmodellen gemaakt die later worden ingescand en berekend.
Wanneer krijg ik blokjes?
Na het volledig vooronderzoek en de bespreking van het behandelingsplan volgen de blokjes. Dit is na de berekening van de foto's en de studiemodellen op het juiste tijdstip voor de patiënt. Er wordt uiteraard met de groei van de patiënt rekening gehouden.
Moeten er tanden getrokken worden?
In 96% van de gevallen worden er geen tanden getrokken. Het kan gebeuren dat er bij de bespreking toch wordt gezegd dat één of meerdere tanden dienen geëxtraheerd te worden. Dit is eerder uitzondering dan regel, gezien wij gebruik maken van een ingenieus systeem van blokjes en draden die alle individueel geprogrammeerd worden.

De brackets zijn computergestuurd uitgefrased met vooraf geprogrammeerde hoeken en krachten. Bovendien beschikken we over individueel aangepaste draadvormbogen bovenkaak en onderkaak.

Deze combinatie laat ons toe om voor u, als patiënt een gepersonaliseerd pakket samen te stellen, dat enkel voor jou past.
Een uniek systeem, het beste op de markt!
Moet ik een buitenbeugel dragen?
Wij verkiezen het plaatsen van bollards (vaste botplaatjes) boven een buitenbeugel omdat we in dit geval geen medewerking van de patiënt nodig hebben en het systeem daardoor efficiënter werkt.
Moet ik elastieken dragen?
Tijdens de behandeling kan het gebeuren dat we de medewerking van de patiënt vragen bij het dragen van elastiekjes van onder naar boven om betere occlusie te bekomen. Dit is zeer tijdelijk en hoe meer de patiënt meewerkt uiteraard hoe beter dit werkt.
Waarom zou ik ortho kunnen gebruiken? Is orthodontie een zuiver esthetische oplossing?
De meeste kinderen kunnen orthodontie gebruiken. Het is zeker geen rage. Het is wel algemeen aanvaard dat mensen zich verzorgen, de tanden op één rij willen hebben. Een mooie witte glimlach geeft zelfvertrouwen voor de patiënt, laat ook toe om het gebit beter te verzorgen en zo preventief gaatjes te voorkomen.

Orthodontie biedt een sterk en gezond gebit, een mooi en harmonisch gelaat, een betere uitstraling en draagt positief bij tot uw algemeen fysisch welzijn.

Orthodontie voorkomt overmatige slijtage van de tandoppervlakken, voorkomt in enkele gevallen chronische hoofdpijnen, kan een verbetering bieden bij pijnen van de nekspieren.

Wanneer patiënt last heeft van klikken, kraken en knappen van de kaak kan orthodontie een oplossing bieden bij problemen en overmatige belasting ter hoogte van het kaakgewricht.

Orthodontie kan ter voorbereiding van kroon -en brugwerk of voor het plaatsen van implantaten. Ook ter voorbereiding van een paro-behandeling of bij een gecombineerde orthodontische kaakchirurgische behandeling.

Niet al onze patiënten dienen extra elastiekjes te dragen, maar toch de helft.
Deze elastieken worden gratis meegegeven en kunnen ook als wij er niet zijn bij de collega tandartsen en assistenten afgehaald worden, niet bij de apotheek.
Waarom zou ik kiezen voor ORTHOPLACE ?
We komen de patiënten steeds tegemoet.
De meeste worden doorverwezen door hun tandarts maar het kan ook zonder doorverwijzing, bv. wanneer u zelf constateert dat er iets mis is of er scheelt voor u iets esthetisch of U stoort zich aan één tand uit de rij.

Bovendien :

- plaatsen wij geen bandjes op de kiezen maar schuiftubes op de molaren. Deze zijn kleiner en bieden meer comfort voor
  patiënt.
- gebruiken wij de meest moderne en meest patiëntvriendelijke blokjes.
- laten wij geen extracties uitvoeren, tenzij dit in heel uitzonderlijke gevallen toch niet anders kan.
- volgen wij de recentste en laatste studies en hun toepassingen in de orthodontie in binnen- en buitenland.
- hebben wij geen wachtlijsten en zijn steeds bereikbaar.
- werken wij in verschillende groepspraktijken.
- opteren wij voor een goede samenwerking met de patiënt en de ouders en maken correcte afspraken.
Wij werken in Kerksken, Ninove, Mechelen en Willebroek.
U heeft eerder orthodontische behandeling gehad en bent niet meer tevreden over de huidige situatie. Wat kan ik doen om dit te verbeteren of te stabiliseren?
Dit kan best geëvalueerd worden door een orthodontist zelf. Hoe erg wijkt de huidige situatie af van de gecorrigeerde toestand toen.
Soms is het aangewezen om enkel retentie te voorzien om de huidige toestand te stabiliseren.
Soms is een korte herbehandeling toch aangewezen.
Wat als een blokje loskomt? Wat als een veertje loskomt? Wat als iets fout voelt aan het draadje?
Mijn draadje is te lang en het prikt in mijn wang, wat nu?

U geeft ons een telefoontje en meldt ons wat u aan de hand geeft en wij geven een nieuwe extra, heel snelle afspraak.
Ondertussen kan de patiënt zich behelpen met het irriterende deel te bedekken met een bolletje was - meegegeven in startkit bij aanvang door de orthodontist. Je kneedt een bolletje was op het blokje en je lip of wang glijdt opnieuw over de draad en de blokjes.
Valt de schuiftube - laatste blokje - in de mond? dan bezorg je ons deze en plaatsen wij deze bij uw volgende afspraak terug
Is er terugbetaling voor orthodontie?
Voor kinderen tot 15 jaar is er terugbetaling door de mutualiteit voorzien enkel en alleen wanneer deze haar goedkeuring daarvoor heeft gegeven. De goedkeuring volgt automatisch wanneer een vooronderzoek met aanvraag tijdig, voor de 15de verjaardag van patiënt op de mutualiteit toekomt. De mutualiteit volgt deze regel heel strikt.

Voor volwassenen is er enkel terugbetaling voor de röntgenfoto's en desgevallend voor de chirugie. Voor de eigenlijke orthodontische behandeling is er geen terugbetaling.

Er zijn ondertussen veel ptiënten die verschillende extra verzekeringen hebben via werkgever, mutualiteit of privé.

Retentieapparatuur wordt geadviseerd door de mutualiteiten maar zij geven daar geen terugbetaling voor.
Ga ik nog naar de tandarts wanneer ik in behandeling ben voor orthodontie?
Ja, de zesmaandelijkse of jaarlijkse tandcontroles bij de algemene tandarts blijven nodig. De orthodontist volgt zijn behandelingsplan en gaat niet op zoek naar gaatjes, vult geen gaatjes en verwijdert geen tandsteen. Deze laatste handelingen mogen ook door de orthodontist niet geattesteerd worden.
Kan ik 's avonds naar de orthodontist?
Alle controles gebeuren zoveel mogelijk na de schooluren, ook intake en retentiecontroles. Enkele afspraken zoals: volledige vooronderzoeken, plaatsen van beugels en herplaatsen van blokjes, verwijderen van blokjes gebeuren enkel tijdens de schooluren, omdat deze langere zittijden hebben.

In dit geval krijgt de patiënt een attest mee voor de school of het werk dat de afwezigheid rechtvaardigt.
Vroeger orthodontische behandeling geeft extra tussenkomst? Klopt dit?
Inderdaad, er is door de mutualiteit een extra terugbetaling voorzien voor kinderen tussen 7 en 9 jaar. Wanneer een kind gebaat is met de functionele apparatuur is dit zeker aanbevolen. Een latere behandeling kan hierdoor overbodig worden of de behandeling sterk vereenvoudigen.

Deze behandeling resulteert meestal in een gezonde neusademhaling, ondersteunt het gevoel van eigenwaarde, verbetert de tongpositie en de lippositie en lipactiviteit. Bovendien dragen kinderen op jonge leeftijd hun beugel met meer gemak.
Kan ik met blokjes mijn blaasinstrument blijven bespelen?
Binnen enkele dagen of weken kan je je blaasinstrument normaal bespelen omdat je zeer snel went aan je beugel . Het vraagt een aanpassing voor je lippen om te wennen aan de nieuwe situatie, dus houd rekening met muziekoptredens, -examens en audities de periode van het plaatsen van je beugel en het verwijderen ervan, want ook daarna vraagt het weer enige aanpassing.