ORTHO

Behandeling
Voorafgaand aan de behandeling wordt bij een eerste intake consult een eerste diagnose gesteld. Daarna wordt een volledig vooronderzoek gepland of wordt beslist de patiënt zesmaandelijks op te volgen.
Het vooronderzoek is een volledig mondonderzoek met anamnese, afdrukken voor gipsmodellen en röntgenfoto's, meestal 2, OPG of orthopantomogram en télé of digitale röntgenschedelprofielopname.
Soms beslist de orthodontist ook om een derde röntgenfoto, een polsfoto te nemen bij het vooronderzoek. Alle gegevens worden besproken bij de volgende stap, de bespreking. Een normaal verloop van vaste apparatuur duurt gemiddeld 18  tot 24 maand met controles om de 4-6 of 8 weken.
Bij de bespreking wordt samen met de ouders en/of patiënt besproken wat de mogelijkheden zijn. Soms enkel uitlijnen, soms echter verregaande behandelingen met chirurgie of implantaten en kroon en brugwerk.
Vaste apparatuur of blokjes:
Bij het plaatsen van de vaste apparatuur wordt meestal eerst bovenkaak geplaatst en na 6 maand ook desgevallend de onderkaak
Retentieapparatuur
Bij het verwijderen van de blokjes wordt retentie voorzien. Wij verkiezen voor de onderkaak een passief gouden schakelkettinkje  als linguale spalk omwille van de vele voordelen t.o.v. staaldraden. Namelijk: meer comfort, onzichtbaar, geen allergieën etc. Deze schakelketting kan geplaatst worden zonder extra kracht aan te brengen, blijft levenslang op de tanden en bij loskomen wordt deze hersteld.
Als retentie in de bovenkaak maken wij een uitneembare kunstharsbeugel of "Clear Overlay", die na 1maand overdag te dragen nog enkel ’s nachts dient gedragen te worden, weliswaar: levenslang of zolang men wil dat de tanden op deze plaats staan. Weet dat dit transparant hoesje, malletje, soms gootje genaamd geen smaak geeft, bijna geen druk noch spanning… Het is enkel een kwestie van eraan denken om de CO minstens éénmaal per week ’ s nachts te dragen bij het slapen. Wanneer je als patiënt toch spanning voelt is dit een teken dat één of meerdere tanden zich willen verplaatsen en is het aangewezen om de CO meerdere nachten te dragen of opnieuw contact op te nemen met de orthodontist. Bovendien is de CO heel patiëntvriendelijk en heel duurzaam. Meer nog de CO geeft meer comfort omdat je kan blijven flossen en je hebt zelf de controle over je tandenstand. Het verzorgen en het dragen van het retentieapparaat is de verantwoordelijkheid van de patiënt.
Aktivator
Deze behandeling duurt meestal één jaar en er worden regelmatig controles ingepland. Bij deze controles wordt de aktivator ingeslepen voor bepaalde molaren die tijdens de behandeling doorkomen. Deze aktivator kan in sommige gevallen tijdens de behandeling van vaste apparatuur gedragen worden of voorafgaand zijn aan blokjes. In enkele gevallen is de aktivator de enige behandeling.
T4K
Deze Trainer for Kids kan gedragen worden door kinderen tussen 7 en 12jaar. De eerste is blauw en heel soepel. Na 6 maanden wordt er meestal overgegaan naar een stugger model, de rode. Deze wordt door kinderen gedragen na school, voor het slapengaan en 's nachts. Dit is een functioneel apparaat. Dit apparaat richt zich eerder tot een verbetering van de beet en de kaakpositie en in mindere mate tot de tandenstand. Deze wordt later met blokjes gecorrigeerd.
RPE
RPE of Rapid Palatal Expander is een snelwerkend apparaatje dat op de melkmolaren wordt gekleefd en 6 maand in de mond blijft. Bedoeling is de bovenkaak te verbreden.
Na het plaatsen komt de patiënt na een aantal weken al op controle. De ouders spannen elke avond aan tijdens de actieve fase. Het aantal keren wordt door de orthodontist berekend en meegedeeld en wordt door de ouders goed bijgehouden. Daarna blijft het apparaat tijdens de passieve fase nog een aantal maanden in de mond.
De RPE wordt doorgaans door de kinderen zelf als niet belastend ervaren.
Expansieplaatje
Een dwangbeet wordt het best vroeg behandeld met een expansieplaatje, voor de 9 jaar.
Botverankering
Te ver naar achterliggende bovenkaak of Kl III wordt meestal opgelost met het dragen van een  buitenbeugel. Deze is hinderlijk voor pubers bij spreken en sporten en omdat de buitenbeugel vele uren moet gedragen worden en s nachts vooraleer hij voldoende effect geeft. Daarom werd er gezocht naar verankering in het bot.
Gespecialiseerde kaak- mond en aangezichtschirurgen plaatsen deze "Bollards" of templates, vervaardigd uit biocompatibel titanium, tijdens een kleine chirurgische ingreep onder locale anesthesie. Hierna draagt de patiënt elastieken binnensmonds.
Deze continue kracht resulteert in een sneller en efficiënter resultaat. De botankers zijn heel klein en praktisch onzichtbaar en geeft de patiënt meer comfort bij spreken en sporten. De orthodontische behandeling is korter en daardoor ook een stuk goedkoper dan een buitenbeugel. Alleen maar voordelen.
Enige voorzichtigheid wordt wel gevraagd: Botankers zitten goed vast en komen niet zomaar los. Na het plaatsen mag je echter niet tegen het botanker duwen met je tong of met je vingers voelen want dan kan het botanker niet goed vastgroeien.
Op deze manier kan men ook een volledige boventandenboog bovenkaak naar achter verplaatsen. De botankers dienen na de orthobehandeling teug door de kaakchirurg of stomatoloog te worden verwijderd.
Chirurgie
Met chirurgie bij jongens/ mannen na 21jaar en bij meisjes/ vrouwen vanaf 18 jaar, bedoelt men kaakcorrecties van allerlei aard. Dit kan niet los gezien worden van orthodontie en wordt zeer goed voorbereid. De actieve orthodontische controles vooraf gaand aan chirurgie lopen ong over 1,5 jaar. Na de chirurgie nog ong 3 tot 6 maanden verder behandeld en afgewerkt.
De chirurgie gebeurt binnensmonds en laat geen littekens na. Pijn en zwelling na de ingreep verdwijnen geleidelijk.

Vrijleggen ingesloten hoektanden
Voor het vrijleggen van ingesloten hoektanden wordt de patiënt tevens doorverwezen naar een stomatoloog of kaakchirurg. Dit gebeurt ook onder lokale verdoving. Hierbij plaatst de kaakchirurg een blokje met gouden kettinkje onder het tandvlees en het kettinkje geleidt de tand naar de juiste positie.

Seriële extractie
In heel uitzonderlijke gevallen van extreem plaatstekort beslist de orthodontist om over te gaan tot seriële extractie. Hierbij worden een aantal tanden in de juiste volgorde verwijdert. Dit kan enkel goed verlopen bij optimale opvolging van de patiënt door de orthodontist.

Agenesie
Meer en meer krijgen we agenesie van een of meerdere tanden. Ook in dit geval is opvolging aangewezen.